Какъв е този маслен охладител който махате и защо?
Известие
Collapse
No announcement yet.
Alfa ROMEO GTV/Spider 916 - 1996/2004 Review: Лош двигател ли е 2.0 TWIN SPARK?!?
Collapse
X
-
Първоначално публикувано от dhtj Покажи съобщениеКакъв е този маслен охладител който махате и защо?
Аз не бих го махнал. Конструкторите все пак са го включили в бизнеса с охлаждането на мотора.
Махането на баланс валовете донякъде е оправдано. Ама охладителя, защо?
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Защото смеси водата и маслото и затова го разкарах. Взел съм някакъв втора ръка, но вече втора година си стои и не съм го монтирал. Да ти кажа честно засега не виждам разлика със и без. А и ме съмнява да бъде толкова полезно, предвид размерите си. Иначе функцията, която изпълнява е хубава....Но аз лично така съм си преценил.Sport Wagon 2.0TS|LPG
Comment
-
Първоначално публикувано от Friday Покажи съобщениеЗащото смеси водата и маслото и затова го разкарах. Взел съм някакъв втора ръка, но вече втора година си стои и не съм го монтирал. Да ти кажа честно засега не виждам разлика със и без. А и ме съмнява да бъде толкова полезно, предвид размерите си. Иначе функцията, която изпълнява е хубава....Но аз лично така съм си преценил.
Ха!
За протокола: да се добави в клипа!Hennessey Venom GT, 2009 - ex, тоталка,
Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport 2011 - ex, за скрап,
Pagani Huayra 2014 - ex, за части,
Alfa Romeo 156 1.9JTD, 150 коня.
Comment
-
Първоначално публикувано от dansguardian Покажи съобщениеЕ как така смесил водата с маслото? Нали ТС-ите били яки машини и не се чупели?
Ха!
За протокола: да се добави в клипа!
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщениеЩо - в твойто ЮМЗ няма ли такъв охладител?
Аре пичоси, отивам да пуша наргиле!Hennessey Venom GT, 2009 - ex, тоталка,
Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport 2011 - ex, за скрап,
Pagani Huayra 2014 - ex, за части,
Alfa Romeo 156 1.9JTD, 150 коня.
Comment
-
Аз пък не съм видял някой тук да твърди, че TC е най-здравият мотор.
Дансгуардиън, пуши си наргилето и не дърпай дявола за опашката
---------- Post added at 14:02 ---------- Previous post was at 13:50 ----------
Първоначално публикувано от Friday Покажи съобщениеЗащото смеси водата и маслото и затова го разкарах. Взел съм някакъв втора ръка, но вече втора година си стои и не съм го монтирал. Да ти кажа честно засега не виждам разлика със и без. А и ме съмнява да бъде толкова полезно, предвид размерите си. Иначе функцията, която изпълнява е хубава....Но аз лично така съм си преценил.
Важното, което трябва да се знае е, че една от основните функции на маслото е да охлажда мотора. И поради това, първо то трябва да бъде охлаждано. Конструктивни решения по въпроса има различни, като оребряване на картера, маслени радиатори или дискутирания "воден" охладител.
При положение, че вече го имаш, по-добре е да го монтираш.
Понякога разликата между щастието и нещастието се изразява в няколко градуса разлика в температура, няколко mBar налягане и др. подобни на пръв поглед незначителни неща.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Въпросната джаджа не изпълнява функцията само да охлажда маслото, ами също и да го загрява по-бързо. Затова и на английски името и е "oil heat exchanger" т.е. топлообменник. Ако се съмнявате, че от там смесва маслото с охл. течност, винаги може да го байпаснете без да причини щети по двигателя. Всички ТС имат този топлообменник, най-честият проблем е с корозиралите тръбички на CF1 двигателите от където почва да ви изтича охладителната течност. След ъпдейтването на мотора през 98г. вече е алуминиев и не корозира. Друг е въпроса, че при JTD-тата не се чупят, както спомена професора с наргилетоNow: 156 2.5 V6 24V
Ex: 147 Ti, GT V6, 147 1.6, 145QV, 155 TS, Gtv Cup pack, 75 1.6 I.E.
Comment
-
Първоначално публикувано от italfen Покажи съобщениеВъпросната джаджа не изпълнява функцията само да охлажда маслото, ами също и да го загрява по-бързо. Затова и на английски името и е "oil heat exchanger" т.е. топлообменник. Ако се съмнявате, че от там смесва маслото с охл. течност, винаги може да го байпаснете без да причини щети по двигателя. Всички ТС имат този топлообменник, най-честият проблем е с корозиралите тръбички на CF1 двигателите от където почва да ви изтича охладителната течност. След ъпдейтването на мотора през 98г. вече е алуминиев и не корозира. Друг е въпроса, че при JTD-тата не се чупят, както спомена професора с наргилето
Има и двигатели с такива топлообменници, само дето топлобмяната се извършва преди старът на двигателят при тях. Нормално, температурата на маслото е с 10-20 гр над тая на охлаждащата течност. При двг с "водно" охлаждане.Арфа Ромео 146 1.6 боксер
Comment
-
Първоначално публикувано от ivan dimitrov Покажи съобщениеЧе е топлообменник - няма съмнение. Ама да подгрява маслото.....
Има и двигатели с такива топлообменници, само дето топлобмяната се извършва преди старът на двигателят при тях. Нормално, температурата на маслото е с 10-20 гр над тая на охлаждащата течност. При двг с "водно" охлаждане.Now: 156 2.5 V6 24V
Ex: 147 Ti, GT V6, 147 1.6, 145QV, 155 TS, Gtv Cup pack, 75 1.6 I.E.
Comment
-
Първоначално публикувано от italfen Покажи съобщениеПлътноста на охладителната течност е доста по-ниска от тази на маслото, затова и антифриза достига оптимална работна температура по-бързо от маслото. При положение, че топлообменника е винаги отворен кръг, не виждам причина антифриза да не започне да отдава топлината си и да загрява маслото още при самият старт на мотора. След това вече когато се изравнят ~90гр. и маслото достигне работната си температура ~100/110гр, тогава започва обратният ефект - антифриза да охлажда.
При някой машини има подрев на маслото, но там се ползват външни източници на топлина, например котли. И подгревът е преди стартът.
Интересно ми е - топлообмрнникът при Т-еС дали не е вързан последователно преди радиаторчето на парното.Арфа Ромео 146 1.6 боксер
Comment
-
Първоначално публикувано от ivan dimitrov Покажи съобщениеПлътноста няма отношение. След стартиране на двигателят, голяма част от маслото се разпръсква и образува мъгла, която има директна връзка с буталата. Освен това маслото е околу 4л, антифризът двойно по вече. Има колеги които са си монтирали термометър на маслото, предполагам. Ако тук има такива - нека споделят кое загрява по бързо.
При някой машини има подрев на маслото, но там се ползват външни източници на топлина, например котли. И подгревът е преди стартът.
Интересно ми е - топлообмрнникът при Т-еС дали не е вързан последователно преди радиаторчето на парното.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
Comment